vrijdag 4 januari 2013

Verboden voorwerpen in Saoedi-Arabië



Verboden voorwerpen in Saoedi-Arabië

Wat wij als de gewoonste zaken ter wereld beschouwen, kan elders ter wereld alleen maar van gedroomd worden. Wist je bijvoorbeeld dat een expat begin dit jaar in Saoedi-Arabië gearresteerd is omdat hij Nieuwjaar vierde met een paar ballonnen in zijn handen? Blijkbaar is dat ook al in strijd met de islam. Maar er loopt wel meer scheef in het olierijke land, tenminste van ons standpunt bekeken...



Blauwe plekken

Er is wat ons betreft niets mis met de Smurfen. De kleine blauwe bosbewoners zijn volgens de Saoedische 'Autoriteit ter bevordering van de deugd en de bestrijding van onzedelijkheid' echter compleet haram (zeg maar onrein). Dit jaar nog werd een kindershow abrupt onderbroken omdat enkele lagere schoolkinderen in blauw smurfenpakje op een podium stonden te dansen op het bekende Smurfenlied.



Heer in het verkeer

De meeste  tieners tellen zwaar af tot hun achttiende, wanneer ze eindelijk hun rijbewijs mogen halen. Saoedische vrouwen kunnen daar alleen maar van dromen, want Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen geen rijbewijs mogen bezitten. Prinses Basma Bint Saud Abdulaziz, de dochter van de overleden Koning Saud, bevestigde dit jaar nog deze bizarre wet. "Ik vind wel dat het ooit moet gebeuren, maar de tijd is er momenteel nog niet rijp voor. Iemand zou een vrouw die achter het stuur zit uit haar wagen kunnen sleuren, haar slaan, of zelfs erger, haar een lesje leren."



Betogen

Terwijl ze er in Egypte en andere Arabische landen tegenwoordig lustig op rondbetogen, is dat sinds vorig jaar niet toegestaan. De Minister van Binnenlandse Zaken liet fijntjes weten dat "nieuwe regels in het koninkrijk onvoorwaardelijk alle vormen van protest verbieden, omdat ze in tegenspraak zijn met de sharia en de normen en waarden van de Saoedische samenleving".



Antieke gsm's

Arme, arme Saoedi's. Mannen en vrouwen mogen er geen smartphones bezitten met een camerafunctie, omdat ze dan schunnige foto's met elkaar zouden kunnen uitwisselen. En dt is natuurlijk niet de bedoeling! De Saoedi's zijn met andere woorden veroordeeld tot de nieuwste modelletjes... uit begin jaren negentig.



Bommelding

Er mogen geen joden wonen in Saoedi-Arabië. Maar het gaat nog verder. Toeristen of zakenlui mogen in hun visum geen stempel uit Israël hebben staan of ze worden meteen verdacht. Volgens een of andere kromme redenering zijn bezitters van dergelijke stempels meteen mogelijke terroristen.



Geen bonbons
Opgepast wanneer je nietsvermoedend enkele bonbons meeneemt op reis naar Saoedi-Arabië. De plaatselijke douane hield enkele jaren geleden een toerist aan omdat hij toevallig een Leonidas-bonbon bij zich had waar likeur in zat. Het toeval wil dat een overijverige douanier net die bonbon uit het doosje nam om te proeven, met alle gevolgen van dien.



Onzedig fruit

Geen komkommers, wortels of bananen meer voor vrouwen! Vorig jaar verklaarde een moslimgeestelijke uit je-weet-wel-welk-land dat deze groenten en fruit te veel lijken op penissen en dus onzedig zijn. "Als moslimvrouwen deze groenten of fruit willen consumeren dan moeten die eerst in stukjes worden gesneden. Dit moet bij voorkeur gebeuren door hun echtgenoot of vader" was de onredelijke eis. Gelukkig werd er eens goed mee gelachen.



Geen romantiek!

14 februari is een echte stressdag voor alle Saoedische bakkers, bloemisten en geschenkwinkels. Omdat Valentijnsdag een feestdag is met christelijke oorsprong, controleert de Muttaween (de zedenpolitie) streng op alle rode hartjes, rode rozen en knuffelberen. De winkelier die toch betrapt wordt, wacht in het beste geval een fikse boete.



Aangepast drukwerk

Consternatie alom toen Saoedische meubelfans enkele weken geleden de jaarlijkse Ikea-catalogus in de bus kregen. Blijkbaar had de Zweedse meubelgigant preventief alle vrouwen weggeretoucheerd om niemand in het zanderige land tegen de schenen te schoppen. Waardoor ze dat net wél deden, maar soit. Vrouwelijke modellen werden vervangen door mannen en vrouwelijke designers werden zelfs niet vermeld in de uitgave.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten