woensdag 14 augustus 2013

Grote ramp door koppige beslissers: Tegenslag.

Iedereen negeert wel eens een goedbedoeld advies.
Vaak kan je achteraf pas zeggen dat je had moeten luisteren.
Maar sommige veroorzaakte catastrofes zag iedereen mijlenver aankomen.

Tegenslag
(Stirling, Schotland - 11 september 1297)

Naast het feit dat Mel Gibson in Braveheart waarschijnlijk een veel te knappe vertolking was van de echte William Wallace, was Will misschien ook niet de grote held van de Slag bij Stirling Bridge.



Want het Schotse leger kwam vooral goed uit de verf doordat de Engelse graaf van Surrey, John de Warenne, een inschattingsfoutje maakte.
Tijdens de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog hadden de Engelsen onze leiding van deze graaf al behoorlijk wat overwinningen geboekt.
Dit keer wilde De Warenne via een shortcut de Schotse strijdtroep van William Wallace en Andrew de Moray op de knieën krijgen.
De adviseurs van De Warenne gaven hem de keuze: of de Schotten aanvallen via de brug waar ze al een paar dagen hun kamp hadden staan of via een doorwaadbare plaats een eind verderop.
De eerste optie kwam van niemand minder dan de geldbeheerder van de Engelse koning Edward, de tweede werd aangedragen door een Schotse ridder die was overgelopen naar het Engelse leger.
Keuze één leek betrouwbaarder en sneller.
Behalve dan dat er maar twee paarden naast elkaar de brug over konden.



Voor het idee: het Engelse leger bestond naar schatting uit ongeveer 11.000 man.
Het advies om verder te reizen en de Schotten met zijn allen tegelijk aan te vallen, sloeg de Warenne, alias Braveheart en zijn strijders alleen maar te wachter tot er genoeg Engelsen over de brug kwamen, die in de pan te hakken en te wachten op de volgende groep.
Tot overmaat van ramp versliep De Warenne zich op de dag van de strijd.

De Schotten vielen de Engelse voorhoede aan, terwijl de rest vanaf de overkant stond te kijken hoe hun medesoldaten zonder bevelvoerder de strijd verloren van het kleinere Schotse leger.
Het ongeduld van de schone slaper kostte Engeland meer dan 5000 soldaten!

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten